Osmanlı Kenti Edirne

Osmanlı Kenti Edirne, Edirne İli Trakya Yarımadasında; Kuzeyinde Istıranca Dağları, Güneyinde Koru Dağları ve Ege Denizi-Saroz Körfezi, Batısında Meriç Nehri ile Meriç Ovası, Doğusunda da Ergene Ovasını içine alır. Edirne, camiler, çarşıları, köprüleri, tarihi evleriyle özellikle de Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği , Muhteşem Selimiye ile karşılayan ve bir sınır kentimizdir. Doğuda Kırklareli ve Tekirdağ’la, Batıda Yunanistan’la, Kuzeyde Bulgaristan ile, Güneyde Çanakkale ile ile komşu olan Tekirdağ’ın güneyinde de Ege Denizi yer almaktadır. Yunanistan’a 7 km, Bulgaristan’a 17 km mesafededir. Edirne, konumu nedeniyle İstanbul’un alınışına kadar Osmanlı Devleti’nin başkenti olmuştur. Bu nedenle şehir han, cami, çarşı gibi tarihi eserlerle süslüdür. İpsala, Meriç, Keşan, Lalapaşa, Enez, Havsa, Uzunköprü, Süloğlu Edirne’nin ilçeleridir.

Osmanlı Kenti Edirne, Şehirde karasal iklim hakimdir. Edirne’nin ekonomisinde ağırlık tarıma dayanır. Edirne’nin ekonomisinde ağırlık tarıma dayanır. Edirne’de çeşitli tarım ürünleri yetişir. Ovaları çok bereketlidir.Tarla tarımı çok gelişmiştir. Tahılda buğday, sanâyi ürünlerinde şekerpancarı ve ayçiçeği ön sırayı alır. Meyvecilikte, kavun, karpuz yetiştiriciliği ve bağcılık ileridir.

Tarihi Yerler : Edirne’de Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii, Üç Şerefeli  Cami ve Eski Cami, Dar-ül Hadis Camii Edirne’nin en önemli eserlerini oluşturur.İtalyan Katolik Kilisesi, Kıyıkta bulunan Sveti Georgi Bulgar kilisesi ve Kirişhanede bulunan Sveti Konstantin-Elena Bulgar Kilisesi, Edirne Büyük Sinagogu yine Edirne’de bulunan eserlerdir.