Tarihi Camileri ile Ünlü Edirne

Tarihi Camileri ile Ünlü Edirne, Edirne Asya ile Avrupa arasında yol üstünde olmasının yanında tarihi ve kültürü çok zengin bir şehrimizdir. Osmanlı’nın II. Başkenti olma özelliğini de barındırmaktadır. Şimdide Edirne’deki Tarihi Camileri inceleyelim:

1- Selimiye Camii: Edirne deyince ilk aklımıza gelen yerdir Selimiye Camii. Selimiye Camii 1569-1575 Yılları arasında II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.

Mimar Sinan 80 Yaşında yaptığı bu camii için ustalık eserim ifadesini kullanmıştır. Camii Edirne Merkezde Yeni Mahallesindedir. UNESCO dünya mirası listesine alınmıştır.

2- Selimiye Müzesi: Selimiye Vakfı tarafından Selimiye Külliyesinin restore edilerek yapılmış bir binadır.  Giriş Ücretsiz olup binada Selimiye Camiinde kullanılmış olan eşyalar sergilenmektedir.

3-Eski Camii: 1365 Edirne’nin baş kent yapılmasından sonra inşa edildiği düşünülmektedir. Camii Şehzadelerin ve Padişahların kılıç kuşanma törenleri içi yapıldı bilinmektedir. Camide Kabe Taşında olduğuna inalıan bir yer vardır. Kılıç kuşanma törenlerine istinaden hala camide Cuma günü hutbeye imam kılıç ile çıkmaktadır.

4- Üç Şerefeli Camii: Osmanlı Mimarisinde yeni bir dönem açan bu cami bazı özellikleriyle, ilklerin de sahibi durumundadır. Üç Şerefeli, Selçuklu Mimarisindeki çok kubbeli dönemden tek kubbeli döneme geçişin ilk denemelerindendir. Cami, Osmanlı Mimari tarihinin ilk büyük revaklı avlusuna sahiptir. Bu avluda da, Osmanlı Mimarisi’nin bu konudaki ilk denemesidir. Osmanlı dönemine ait, özgün bir mimari özelliği olan bu camide de çevre düzenlemesi gerekmektedir