Hafızağa Konağı

Hafızağa Konağı

Hafızağa Konağı, Malzemelerinin birçoğu ( kereste ve inşaat malzemesi ) Romanya’dan getirilen bu bina sahibinin asıl adı Hafız Mehmet’tir. Bu binada İttihat ve Terakki Partisi’nin cemiyet olarak kuruluş döneminde gizli toplantılar yapıldığı ve toplantılara Talat Paşa ve İsmet Paşa’nın (İnönü) ilk subaylık döneminde katıldığı söylenir. Türk İslam Mimarisi’nin tipik bir örneği durumundaki bina Edirne Valiliği’nce 2002 yılında onarılıp restore edilmiştir. Şu anda Konak Edirne Kent Müzesi haline getirilmiş olup, Edirne kent tarihine ilişkin çok değerli belgeler ve eserler sergilenmektedir.

Hafızağa Konağı, Kereste ve inşaat malzemesi Romanya’dan getirilen bu bina sahibinin asıl adı Hafız Mehmet’tir. Bu binada İttihat ve Terakki Partisi’nin cemiyet olarak kuruluş döneminde gizli toplantılar yapıldığı ve toplantılara Talat Paşa ve İsmet (İnönü’nün) ilk subaylık döneminde katıldığı söylenir. Türk İslam Mimarisi’nin tipik bir örneği durumundaki bina Edirne Valiliği’nce 2002 yılında onarılıp restore edilmiştir.
Şu anda Konak Edirne Kent Müzesi haline getirilmiş olup, Edirne kent tarihine ilişkin çok değerli belgeler ve eserler sergilenmektedir. Hafızağa Konağı coğrafi konumu 41° 40′ 46″ Kuzey ile 26° 33′ 33″ Doğu gprs koordinatlarıdır.

Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Lozan Anıtı ve Müzesi, Sultan II. Beyazit Külliyesi Sağlık
müzesi, Enez Antik Kenti, Şükrüpaşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi, Enez Kalesi –
Makedonya Saat Kulesi ve Kentsel Arkelooji Parkı Edirne de yer alan başlıca müze ve ören yerleridir.